seized 800 tons of food
In the focus of controls in particular products: fish, dairy, meat, bakery and cereals, soft drinks and beverages
Rome, July 26, 2014 – Maxi-blitz which Nas police, in accordance with the general direction of the Ministry of Health, gave rise, in recent days, unavasta action of monitoring food to protect the consumer.
NUMBERS OF CHECKS – The Nas oltre2.600 inspections performed against the entire food chain (production, distribution and catering) detecting irregularities in 28% of inspected facilities. During the inspections have been established more than 1,200 violations of national and EU regulations governing the hygiene and food safety, 800 subjects reported to the competent authorities (of which 90 are taken to court), high administrative penalties for 900 thousand euro .
The activity has allowed to subtract from the tables of Italian restaurants and over 800 tons of food.
PRODUCT FOCUS – Products: seafood, dairy, meat, bakery and cereals, soft drinks and beverages) of unknown origin, were found in very poor sanitary conditions, stored in improper environments, with the presence of obvious signs of alteration or expiration dates overcome, for a total value of more than EUR 1 million.
Forty-six facilities (stores, restaurants, bakeries, activities’ production and sales of various foods, etc.). Closed due to serious irregularities sanitation and dozens of other structures are being considered by the Authority.
Treviso and Padua – Special importance have taken the activities performed by Nas Treviso (which following a report of a consumer about the presence of parasites within a package of frozen mushrooms proceeded to the seizure of more than 14,000 health care packages of mushrooms at the manufacturing plant located in the Treviso province) and the Padova Nas (who have seized more than 1,100 kg of expired food for a few months and re-labeled with expiration dates counterfeit).
EYE TO FISH – A particular effort has been placed in tests for those companies whose activities could pose a danger to the health of the consumer, in view of the considerable influx of tourists.
In this context, the control of fish production is of particular importance: the inspection activities carried out in this field have made it possible to seize more than 140 tons of fish, held in a poor state of preservation or stored in unauthorized sites.
In particular, we highlight the operations performed by Nas in Cosenza (for 9 structures devoted to processing, manufacturing and marketing of fish products has established the absence of the required authorizations and sanitation and structural deficiencies, for which it has been ordered closure) and Nas Foggia and Padua which have closed two activities of wholesale and storage of fish.
sequestrate 800 tonnellate di alimenti
Nel mirino dei controlli in particolare i prodotti: ittici, lattiero-caseari, carne, prodotti da forno e cereali, bibite e bevande
Roma, 26 luglio 2014 – Maxi-blitz dei carabinieri dei Nas che, in accordo con le direzione generali del ministero della Salute, hanno dato luogo, negli ultimi giorni, a unavasta azione di controllo degli alimenti a salvaguardia del consumatore. I NUMERI DEI CONTROLLI – I Nas hanno eseguito oltre2.600 ispezioni nei confronti dell’intera filiera agroalimentare (produzione, distribuzione e ristorazione) rilevando irregolarità nel 28% delle strutture ispezionate. Nel corso dei controlli sono state accertate oltre 1.200 violazioni alle normative nazionali e comunitarie che disciplinano l’igiene e la sicurezza degli alimenti, segnalati 800 soggetti alle autorità competenti (di cui 90 denunciati all’autorità giudiziaria), elevate sanzioni amministrative per 900 mila euro. L’attività svolta ha consentito di sottrarre dalle tavole degli italiani e dei ristoranti oltre 800 tonnellate di alimenti. I PRODOTTI NEL MIRINO – I prodotti: ittici, lattiero-caseari, carne, prodotti da forno e cereali, bibite e bevande) di ignota provenienza, sono stati trovati in pessime condizioni igienico-sanitarie, stoccati in ambienti non adeguati, con presenza di evidenti segni di alterazione o con date di scadenza superate, per un valore di oltre 1 milione di euro. Quarantasei le strutture (depositi, ristoranti, panifici, attivita’ di produzione e vendita di alimenti vari, etc.) chiuse per gravi irregolarità igienico-sanitarie e altre decine di strutture sono al vaglio delle Autorità. TREVISO E PADOVA – Particolare rilievo hanno assunto le attività svolte dal Nas di Treviso (che a seguito di una segnalazione di un consumatore circa la presenza di parassiti all’interno di una confezione di funghi surgelati ha proceduto al sequestro sanitario di oltre 14.000 confezioni di funghi presso lo stabilimento di produzione situato nella provincia trevisana) e dal Nas di Padova (che hanno sequestrato oltre 1.100 kg di alimenti scaduti da qualche mese e rietichettati con date di scadenza contraffatte). OCCHIO AL PESCE – Particolare impegno è stato posto nelle verifiche di quelle aziende la cui attività potrebbe costituire un pericolo per la salute del consumatore, in considerazione del notevole afflusso turistico. In quest’ambito, il controllo delle produzioni ittiche assume particolare importanza: le attività ispettive svolte in tale settore hanno consentito di sequestrare oltre 140 tonnellate di pescato, detenuto in cattivo stato di conservazione o stoccato in siti non autorizzati. In particolare, si evidenziano le operazioni svolte dal Nas di Cosenza (che per 9 strutture dedite alla trasformazione, lavorazione e commercializzazione di prodotti ittici ha accertato l’assenza delle prescritte autorizzazioni e carenze igienico-sanitarie e strutturali, per le quali è stata disposta la chiusura) e dai Nas di Foggia e Padova che hanno chiuso due attività di commercio all’ingrosso e deposito di pesce.